Мајкл Алмереида: Истина о Тесли одузима дах VIDEO

Танјуг
Мајкл Алмереида: Истина о Тесли одузима дах VIDEO

БЕОГРАД - Истина о великом америчком научнику српског поријекла Николи Тесли одузима дах, његова мудрост, енергија и унуташње биће привлаче људе, и, иако неки мисле да је помало заборављен, свака озбиљна особа коју занимају наука, умјетност и филозифија, његово име види свуда око себе, оценили су главни протагонисти филма "Тесла" - редитељ Мајкл Алмереида и глумци Итан Хок и Кајл Меклахлан.

У јединој преосталој Теслиној лабораторији, Ворденклиф, поводом 164. године од рођења једног од њавећих умова свијета, одржана је, шест недјеља пред почетак званицног приказивања, онлајн премијера филма који су гледали заљубљеници у Теслу из 30 америчких савезних држава и 14 земаља.

Директор TSCW Марк Алеси разговарао је са Алмереидом, Хоком и Меклахланом, који су тумачили улоге два "ватрена супарника", Теслу и Томаса Алву Едисона, и прво питање било је шта би данас питали Теслу када би имали прилику.

Хок је рекао да би питање за Теслу било о пандемији, шта можемо да научимо из овог момента: “Нови га вирус не би изненадио, он је познати гермофоб и зато бих га питао како можемо да промјенимо себе у ово вријеме”, рекао је Хок на прослави онлајн Теслиног рођендана на коју је позван и Тањуг, и додао да би га питао и о науци, религији, умјетности и значењу живота.

Меклахлан је додао да би га ипак прво питао како је задовољан глумом Хока, а потом је додао да би акценат ставио на однос са Едисоном, јер би било много занимљиво из Теслиног угла чути како је све то изгледало.

Од протагониста се могао чути и неки други приступ том ривалском односу, који можда и није био тако жесток, да је Едисон Тесли нудио помоћ када му је лабораторија уништена.

Једно од питња односило се на чињеницу да у филму нема Марка Твена, Теслиног важног пријатеља, чије је књиге читао у Смиљану, у Хрватској, у некадашњој Аустоугарској, из кога је отишао са 17 година, а на то је Алмереида рекао да је ту улогу намијенио Сему Шепарду, који је умро и да зато није могао да замисли да га игра било ко други.

Алмереида је навео да га је са 16 година заинтересовала књига о Тесли из 1944, објављена годину дана након смрти великог проналазача, да је била узбудљива, пуна драме.

"Замишљао сам док сам читао све те сцене, човјека који ствара свијетло и нове технологије", рекао је Алмереида и подсјетио да је сценарио написао прије скоро четири деценије, када је имао 21 годину.

"Свијет се од тада промјенио много, промијенило се много и у мени, остало је пет недирнутих оригиналних сцена из тог сценарија", рекао је редитељ и додао да би волио да има више филмова о Тесли, и то са великим буџетом, који би освијетлили 50 година Теслиног живота у САД.

"Ми смо због буџета прекинулу причу (о животу Тесле) 1901, и наставили је 1943. (години његове смрти)", рекао је Алмереида и додао да му је Хок неизмјерно помагао око сценарија.

Навео је да је тада имао на уму да САД нису прихватиле и пригрлиле Теслине идеје на прави начин, и да је на неки начин због тога био напуштен и заборављен.

"То је амбицозан филм, икао није имао велики буџет, Тесла је био непобитно брилијантан, без обзира на неке митолошке приче и стрипове, истина о Тесли одузима дах", рекао је редитељ.

Он је ставио акценат на реченицу када Теслин пријатељ са којим је дошао из Будмипеште који је за ћерку Теслиног финасијера Ј. П. Моргана Ен, која је била њиме опчињена, рекао да би "дјевојка као она могла да ти оствари све снове, а на шта је Тесла одговарио: ''моји снови су остварени''".

Хок је рекао да је уживао док је читао Теслина писма, есеје, све што је могао да нађе о њемју, али да то није документарна већ Алмереидина прича о Тесли коју је он желио да испича још и прије него што су сва тројица, Алмереида, Хок и Меклахлан, заједно радили на Шекспировом "Хамлету".

“Ако си озбиљна особа, занима те наука, филозофија и умјетност, чућете име Тесла у сваком тренутку, када сам радио на грађевини да би уштедио новац за колеџ, нећу то заборавити, имао сам 20 година, момак који је клесао камен, рекао ми је тада треба да прочиташ текст о Николи Тесли”, рекао је Хок и додао да Тесла, који понекад изгледа као да је заборављен, дотиче свакога ко брине о људима, или се осјећа помало изгубљено и игнорисано.

У његовој енергији, унутрашњости, мудрости постоји нешто што привлачи људе, рекао је Хок и у шали поручио Кајлу да он није Едисон, јер Едисон нема фанове.

Као добро је оцијенио то што Мајклов сценарио замишља и Едисона и Теслу како раде заједно, јер када се магија деси, када се сретну велики умови, они би могли да дотакну незамисливо, рекао је Хок и додао да је тако требало да буде и са њима као са Битлсима и Ролингстонсима.

Филм, представљен на Санденс фестивалу, почеће да се приказује он лајн и у Драјв ин биоскопима 21. августа. Пројекција филма била је део програма којим је ноћас у САД обиљежен Теслин рођендан - 10. јул, а средства од продаје карата намијењена су преко потребним програмима вируталног образовања дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана