Људски мозак може да предвиди будућност?

Агенције
Људски мозак може да предвиди будућност?

Да ли сте икада имали осјећај да сте у потпуности предвидјели нешто мало прије него што се то заиста десило? Није ријеч о супер моћи, већ о механизму мозга који омогућава људима да буду много успјешнији.

Истраживачи са Универзитеа Калифорнија истраживали су како људи могу да предвиде неке ствари у животу, те су открили да мозак има два механизма за мјерење времена који омогућава краткорочна предвиђања, пише IFL Science.

Један од механизама, познат као временски интервал, ослања се на прошла искуства и повезан је са малим мозгом. Други лежи на ритму и повезан је са базалним ганглијама.

И мали мозак и базалне ганглије су важне регије мозга које су повезане са покретом и когницијом (спознајом, сазнањем). Истраживање је објављено у часопису "Proceedings of the National Academy of Sciences".

“Било да је ријеч о спорт, музици или говору, наша студија указује на то да вријеме није јединствен процес, већ да постоје два различита начина на који вршимо временска предвиђања и они зависе од различитих дијелова мозга”, истакао је Асаф Бреска, научник са Универзитета Беркли.

Како би спровели истраживање, тим научника је имао задатак да проучава људе са Паркинсоновом болести и оне који су патили од церебралне дегенерације, а испитиване су њихове реакције на знаке и стимулансе који су се појављивали на екрану.

Они су имали задатак да предвиде када ће се појавити треперави зелени квадрат на екрану док посматрају низ зелених, црвених и белих квадрата. Један низ имао је стабилан ритам, а други нешто сложенији образац. Паркинсонови пацијенти били су много бољи у предвиђању сложеног образца, док су пацијенти са церебеларном дегенерацијом били добри у ритмичком.

“Доказали смо да су болесници са церебралном дегенерацијом имају поремећај у коришћењу неритмичних временских знакова, док пацијенти са дегенерацијом базалне ганглије повезане са Паркинсоновом болестом имају поремећај у коришћењу ритмичких знакова “, рекао је аутор студије Рићард Иври.

Студија даје убиједљив доказ да људи имају најмање два унуташња механизма за одређивање времена.

“Наши резултати указују на најмање два различита начина на који се мозак развио како би предвидио будућност”, објаснио је Асаф Бреска. “Систем заснован на ритму је осјетљив на периодичне догађаје у свијету, као што је нераздвојан у говору и музици. А временски систем пружа општу способност предвиђања, осјетљиву на вријеме чак и у одсуству ритмичког сигнала”.

Људски мозак је моћна ствар, а ово истраживање показује његову способност да дешифрује свијет око себе на основу знакова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана