Људи све ближе насељавању: Ново научно откриће могло би омогућити производњу кисика на Марсу

ГС
Људи све ближе насељавању: Ново научно откриће могло би омогућити производњу кисика на Марсу

Научници се надају да ће изградити систем који ће помоћи у одржавању живота, као и за производњу хемикалија потребних за прераду горива и ђубрење биљака.

Бројне свемирске агенције и стручњаци надају се да ће моћи послати људе на Марс у наредним годинама. Али планета је непријатељска: нема ни кисеоника за људе ни горива за машинерију и опрему која им је потребна за живот.

Инжењери се надају да би то могло бити превазиђено технологијом која производи кисеоник и друге материјале потребне за године које ће људи, надамо се, провести на планети. Ако се ови проблеми не могу ријешити, човјечанство можда никада неће преживјети на црвеној планети.

НАСА већ ради на такозваном експерименту кориштења ресурса кисика на Марсу на лицу мјеста, који има за циљ стварање ресурса на Марсу. Ново откриће допуњује овај приступ и могло би пружити ефикасан начин за производњу потребних молекула.

Док инжењери покушавају створити кисик потребан за људски живот на Марсу, проблеми их муче. Али нови пробој би могао помоћи.

"Прво, разлагање молекула угљичног диоксида за екстракцију кисика. То је веома тежак молекул за разградњу", рекао је Васцо Гуерра са Универзитета у Лисабону, аутор нове публикације.

"Друго, одвајање кисика произведеног из мјешавине плина која такођер садржи угљични диоксид и угљични моноксид, на примјер. Ова два корака гледамо холистички како бисмо истовремено ријешили оба изазова. Ту плазма може помоћи", додао је.

Плазма је четврто природно стање материје. Садржи слободне набијене честице као што су електрони и иони који могу допринијети стварању кисика.

"Када се сферни електрони сударе с молекулом угљичног диоксида, они је могу директно разградити или пренијети енергију да би вибрирали", рекао је Гуера.

"Велики дио ове енергије може се усмјерити у разградњу угљичног диоксида. Заједно са нашим колегама у Француској и Холандији експериментално смо доказали валидност ових теорија. Осим тога, топлина створена у плазми је такођер корисна за одвајање кисика", додао је.

Ново истраживање је детаљно описано у раду објављеном данас у Journal of Applied Physics.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана