Лијек против вируса ХИВ није доказано ефикасан против Ковида-19

Срна
Лијек против вируса ХИВ није доказано ефикасан против Ковида-19

НЕЊУ ЏЕРСИ - Компанија "Џонсон и Џонсон" саопштила је данас да нема доказа да је лијек "презиста", намијењен сузбијању вируса ХИВ, ефикасан и против вируса корона, упркос извјештајима који то сугеришу.

Компанија је саопштила да је свјесна да се лијекови против ХИВ-а разматрају као опција за лијечење пацијената који имају дијагнозу Ковида-19.

"Џонсон и Џонсон" је саопштио да је употреба лијекова против вируса ХИВ у ову сврху заснована на необјављеним клиничким подацима из случајава када су пацијенти били обољели од озбиљног акутног респираторног синдрома, који је сличан обољењу из садашње пандемије.

Кинески лист "Чангђијанг данас" писао је прошлог мјесеца да су кинески истраживачи утврдили да лијекови "абидол" и "дарунавир" /друго име за "презисту"/ могу да зауставе вирус у лабораторијским тестовима "ин витро".

"Ин витро" експерименти односе се на тестове који се обављају без ћелија.

Нису објављене студије у којима се процјењује ефикасност лијека "презиста" против вируса корона, наводи "Џонсон и Џонсон" и додаје да је у току тестирање антивирланог лијека "дарунавир" да би се утврдило да ли он дјелује и против вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана