Лансирана ракета Спејс екс, Рускиња један од космонаута

Танјуг
Foto: Танјуг

КЕЈП КАНАВЕРАЛ- Ракета "Спејс екс" лансирана је на Међународну свемирску станицу (ISS), а посаду чине амерички и јапански астронаути, заједно са једном Рускињом.

Ово је први пут у 20 година да је један руски космонаут полетио из САД, упркос тензијама око рата у Украјини, преноси АП.

Наводи се да би они требало да стигну на свемирску станицу данас, 29 сати након подневног одласка из НАСА свемирског центра "Кенеди"

На ISS је планирано да се задрже до марта.

Астронаути који су полетјели замјењују америчко-италијанску посаду која је на станицу стигла у априлу.

Тај лет претходно је одложио ураган "Ијан", који је прошле недјеље захватио САД.

"Надам се да ћемо овим лансирањем мало разведрити небо свима изнад Флориде", рекао је Коичи Ваката из Јапанске свемирске агенције, који обавља свој пети свемирски лет.

Напомиње се да су му се у петомјесечној мисији у свемиру прикључила три нова космонаута - пуковник маринац Никол Ман, прва Индијанка која је орбитирала око Земље, капетан морнарице Џош Кашада и још једна жена космонаут - Ана Кикина из Русије.

Она је дио размјене Руске свемирске агенције за Френка Рубија из НАСА, који се са два космонаута ракетом "Сојуз" прије двије недеље из Казахстана лансирао на свемирску станицу.

Свемирске агенције су се током лета сложиле да, упркос рату у Украјини, обезбиједе континуирано присуство САД и Русије на ISS, а сљедећа размјена посаде је на прољеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана