Ковид може утицати на слух, показала студија љекара из Србије

Танјуг
Foto: Илустрација/Архива

НИШ- Тим љекара са ОРЛ клинике КЦ Ниш испитивао је утицај корона вируса на слух и показало се да обољевање од ковида-19 може довести од благог до средњег пада слуха на високим фреквенцијама.

Ово је у свијету прва свеобухватна студија утицаја ковида на слух, рекао је за РТС директор ОРЛ клинике Душан Милисављевић.

Он је рекао да је тим стручњака био у црвеној зони и испитивао утицај корона виуса на слух код средње тешких и тешких пацијената.

"Нашли смо благи до средњи пад слуха код високих фреквенција. То значи да корона вирус може да нападне и слушни живац. Евидентирали смо пацијенте, позивамо их да даље проверавају слух и позивамо их да уђемо у другу фазу, односно да нађемо адекватну терапију", рекао је директор ОРЛ клинике.

На основу ових података, Милисављевић указује да се код појединих пацијената слух враћа кроз неколико недјеља, а код неких и неколико мјесеци.

Директор ОРЛ клинике наводи да се током лијечења пацијената којима је оштећен слух користи дексаместазон, кортико препарат.

Милисављевић наводи да постоје двије теорије како корона вирус напада и оштећује слушни живац.

Прва је, каже, да се у крви праве миркотромбови који ударају на унутрашње ухо и оштећују васкуларизацију слушног живца.

Друга је, према његовим ријечима, недостатак кисеоника у хемоглобину, што оштећује слушни живац.

Милисављевић напомиње да нико у свијету још није спровео оволико свеобухватну студију утицаја ковида-19 на слух и додаје да ће резултати студије бити послати водећем америчком часопису који се бави ОРЛ тематиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана