Космичко звоно тресе ткиво свемира

Г.С.
Космичко звоно тресе ткиво свемира

Из своје цјелокупне испразности, свемир зуји активношћу која долази из гравитационих таласа. Створени неком врстом астрофизичког феномена, ови таласи потресају влакна времена у свемиру и ударају попут космичког звона.

Ласерске интерферометарске опсерваторије гравитационих таласа (ЛИГО), у САД и Вирго, у Италији су прошле године детектовале сигнал ГВ190521, а истраживања су недавно објављена у магазину “The Astrophysical Jopurnal”.

Сигнал је изузетно кратак, траје мање од једне десетине секунде и генерисан је од извора удаљеног седам милијарди свјетлосних година. Настао је када је свемир био отприлике на половини своје старости, што га чини једним од најудаљенијих извора гравитационих таласа до сада откривених.

Готово сви детектовани сигнали гравитационих таласа до данас су настали спајањем, било између двије црне рупе или двије неутронске звијезде. Ово најновије спајање двије црне рупе са масама око 85 и 66 пута већим од масе Сунца најмасивније је до сада.

Спајањем је створена црна рупа, од 142 соларне масе, и ослобођена је енергија једнака маси око осам сунчевих маса. Тешко је замислити тренутно ослобађање енергије која је еквивалентна енергији осам Сунаца и њено претварање у ударни гравитациони талас који је путовао седам милијарди година до Земље, који је и даље довољно јак да дјелује на ласерске детекторе на Земљи.

Када звијезде одређене масе потроше нуклеарно гориво доживљавају имплозију језгра и стварају црну рупу. Физика унутар тих звијезда показује да је немогућа производња црних рупа у опсегу масе између 65 и 120 соларних маса.

Према теоријама, једна и можда обје рупе које су се сударале биле су превише масивне да би настале колапсом звијезде. Спајањем је створена још већа црна рупа, 142 пута масивнија од Сунца, која припада потпуно новој категорији средњих маса, никада раније виђених. Ако је то тачно, онда је највероватније објашњење за постојање објекта са 85 сунчевих маса да је он резултат ранијег спајања мањих црних рупа.

Откриће сугерише да постоји хијерархија спајања која воде до све већих црних рупа. Новонастала црна рупа са 142 соларне масе ће можда да се споји са другим црним рупама. Могуће је да се тај процес наставља до стварања супермасивних црних рупа које се налазе у језгрима галаксија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана