Кошмари као "ноћна терапија"? Људски сан је и даље мистерија

Агенције
Кошмари као "ноћна терапија"? Људски сан је и даље мистерија

Нова истраживања показују да чак и када су нам снови застрашујући или узнемирујући, то може дјеловати попут "ноћне терапије", јер припремају наш мозак да се боље носи са страхом.

Мапирањем активности људског мозга током спавања добијају се резултати који иду у прилог идеји да нас поновни лоши догађаји док сањамо припремају за реалне догађаје. Истраживачи су открили да су се они који су имали много лоших снова, такође лакше ослобађали од страха у будном стању, пише портал "Сајенс алерт".

"Први пут смо пронашли неуронске везе за страх када сањамо и примјетили смо да се у мозгу активирају сличне регије када доживљавамо страх и у стању спавања и у будном стању", каже научник Лампрос Перогамврос са Женевског универзитета, преноси Спутник.

Људски сан је још увијек мистерија, али свако ко се пробуди обливен знојем, зна из личног искуства да су расположење и сан уско повезани. Слично као кад смо будни, ми доживљавамо емоције у сну, а то може утицати на то како се осјећамо кад се пробудимо.

Данас се несумњиво мисли да РЕМ фаза сна некако стабилизује наше негативне емоције и сјећања, али да ли ће та емоција ући у наше снове, друга је ствар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана