Користимо ли правилно тоалет папир?

Agencije
Користимо ли правилно тоалет папир?

 Стручњаци упозоравају да тоалетни папир чини више штете него користи, ово су алтернативе

Тоалетни папир не брише стражњицу правилно и може узроковати озбиљне здравствене проблеме, упозоравају стручњаци.

Док земље попут Јапана, Италије и Грчке обично користе бидее за прање након обављања нужде, Британија, САД и Аустралија обично се ослањају на тоалетни папир за обављање тога посла. Какво је стање у Хрватској?

Сада доктори упозоравају како само брисање није довољно јер се остатци столице не могу у потпуности очистити тоалетним папиром, а, с друге стране, његова прекомјерна употреба може узроковати здравствене проблеме попут аналних пукотина и инфекција мокраћног система.

"Сматрам да је прилично дегутантно што милиони људи ходају около с прљавим анусима, док мисле да су чисти", рекла је Роуз Џорџ, ауторица књиге "Велика нужда: Неспомињани свијет људског отпада и зашто је то важно".

Иако ово можда некима звучи бизарно, Џорџ није једина с таквим ставом о тоалетном папиру. Мноштво познатих и славних, укључујући глумца Вила Смита, поздрављају упорабу влажних марамица као "посебних и невјеројатних".

Говорећи за Еле магазин, репер и пјевач Вил изјавио је: "Ево доказа о томе зашто би људи требали употребљавати дјечје марамице. Узмите чоколаду, размрљајте је по дрвеном поду, а затим је покушајте очистити сувим ручницима. Чоколада ће остати у пукотинама."

Али чистоћа није једини разлог због којег људи требају размотрити кориштење алтернативних тоалетних папира. Агресивно брисање може узроковати болне аналне пукотине које могу потрајати 8 – 12  седмица, па чак и хемороиде.

Друга опасност од брисања је могућност зараде инфекције мокраћног система. Бришући стражњицу страга према напријед, бактерије из ануса преносе се на предњи дио тијела. Примјеном алтернатива попут бидеа или влажних марамица, бактерије се убију или исперу, што спрјечава појаву инфекција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана