Кинези планирају ракетну одбрану од астероида

Срна
Кинези планирају ракетну одбрану од астероида

ПЕКИНГ- Кинески истраживачи желе да пошаљу више од 20 највећих ракета које је ова земља направила да би вјежбали скретање већег астероида који би могао да се нађе на путањи судара са Земљом и изазове опште разарање.

Америчка Наса намјерава да крајем 2021. или почетком 2022. године лансира роботизовани свемирски брод ради пресретања два астероида релативно близу Земљи.

Насин брод ће ударити у мањи од два стјеновита астероида да би се видјело колико ће му се промијенити путања. То ће бити први покушај човјечанства да скрене једно небеско тијело.

Истраживачи у кинеском Националном свемирском центру утврдили су симулацијама да би 23 ракете „дуги марш 5“, које би истовремено погодиле велики астероид, могле да скрену ово тијело са његове оригиналне путање на удаљеност 1,4 пута већу од полупречника Земље.

Прорачун је заснован на астероиду „Бену“, који кружи око Сунца, а широк је као зграда Емпајер стејт. Он припада класи стијена са потенцијалом да нанесе регионалну или континенталну штету.

Астероиди промјера већег од километра имали би глобалне посљедице. Ракете „дуги марш 5“ су кључ за свемирске амбиције Кине у блиској будућности - од испоруке модула за свемирску станицу до лансирања истраживачких апарата на Мјесец и Марс.

Кина успјешно лансира овај тип ракете од 2016. године, а посљедња је изазвала одређену бојазан јер су њени остаци поново ушли у атмосферу у мају.

„Приједлог да се горња фаза из лансирања ракете задржи као навођени свемриски брод и изврши велики кинетички удар ради одбијања астероида је прилично добар концепт“, изјавио је професор Алан Фицсимонс из Истраживачког центра за астрофизику Краљичиног универзитета у Белфасту.

 Он је рекао да би, повећањем масе погођеног астероида, једноставна физика осигурала много већи ефекат, али је напоменуо да би за извођење оперативне мисије било потребно обавити детаљнија истраживања.

Према тренутним процјенама, шанса да астероид ширине 100 метара погоди Земљу у наредних 100 година је око један одсто, рекао је професор Гарет Колинс са Империјалног колежа у Лондону.

За астероид величине „Бенуа“, вјероватноћа је око 10 пута мања, рекао је Колинс.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана