Кинези дизајнирали роботизовану руку за преглед особа са коронавирусом

ГС
Кинези дизајнирали роботизовану руку за преглед особа са коронавирусом

Научници једног од најбољих Универзитета у Кину дизајнирали су роботску руку за коју тврде да би могла да спашава животе у јеку епидемије коронавируса.

Машина се састоји од роботизоване руке на точковима која може да обави ултразвучни преглед, узме брисеве из усне шупљине и чује звукове који производе органи пацијента, за шта се обично користи стетоскоп.

Такве задатке обично обављају сами љекари, али уз помоћ оваквог робота, опремљеног камерама, медицинско особље неће морати да буде у истој просторији у којој се налази пацијент, оно може бити чак и у другом граду.

"Љекари су врло храбри, али овај вирус је једноставно веома заразан", рекао је главни дизајнер робота, професор на универзитету Цингуа, Зенг Гангцие и додао да се роботске руке могу користити и за најопасније задатке.

На идеју о роботу дошао је током прославе Лунарне нове године, када је Вухан био затворен, а број заражених и умрлих сваког дана убрзано растао.

Зенг је желео да допринесе настојањима да се свима којима је потребно пружи одговарајућа помоћ. Првога дана Лунарне нове године од пријатеља Донг Јахонга, предсједника пекиншке болнице Цингхуа Чангунг чуо је да је највећи проблем у тому што се здравствени радници "на првој линији обране" лако заразе коронавирусом.

Одлучио је да окупити тим који је прерадио две механичке руке уз помоћ исте технологије која се користи на свемирским станицама и за истраживања Месеца.

"Роботи су готово у потпуности аутоматизовани, па чак успевају да се дезификују након прегледа пацијента", појаснио је Зенг и додао: "Али љекари сматрају да је боље прибјећи што мањој аутоматизацији јер присутност љекара смирује и тјеши пацијента".

Тим тренутно располаже са два робота, од којих је један још увијек у универзитетској лабораторију, а други је у болници Вухан Унион, где су љекари почели да се оспособљавају за његову употребу, преноси Н1.

Ако све буде ишло по плану, робот ће почети да се користити на пацијентима обољелим од коронавируса у Вухану од недеље, рекао је Зенг.

Научник је додао да би желио да израдити још сличних робота, али средства универзитета "су пресушила". Израда једног робота кошта 72.000 долара.

(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана