Кинески свемирски брод успјешно ушао у орбиту Марса

Срна
Foto: Nature Astronomy

ПЕКИНГ- Кинески свемирски брод без људске посаде успјешно је данас ушао у орбиту око планете Марс послије путовања које је трајало шест и по мјесеци, јавила је кинеска државна телевизија.

Брод "Тијанвен-1" , тежине пет тона, активирао је моторе у периоду од 15 минута да би успорио и да би га ухватила гравитација Марса.

Он ће сада кружити око планете путањом у облику елипсе, а размак од Марса кретаће се од 400 до 180.000 километара. Један круг ће трајати 10 дана.

"Тијанвен-1" ће постепено смањивати висину орбите да би могао да врши посматрања Марса и припреми се за улазак у атмосферу и спуштање на површину ровера на соларни погон тежине 240 килограма, што би требало да се деси у мају.

Очекује се да ће се брод приближити површини до висине од 265 километара, што ће омогућити прављенње снимака високе резолуције.

Јуче је у орбиту око Марса стигла истраживачка сонда "Нада", коју су послали Уједињени Арапски Емирати.

НАСА-ин ровер "Пресервенс" стићи ће и покушати да се спусти на Марс 18. фебруара.

"Тијанвен-1" ће сакупљати податке из орбите и са површине Марса ради изучавања састава и топографије планете, а уз помоћ радара ће трагати за водом, проучавати састав површине и климу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана