Кинески свемирски брод се вратио на земљу

Срна
Кинески свемирски брод се вратио на земљу

ПЕКИНГ - Прототип новог кинеског свемирског брода "успјешно се спустио" данас након повратка из орбите, саопштила је кинеска агенција за свемриске летове, што је значајан корак у амбициозном плану Пекинга да изгради сталну свемирску станицу и пошаље астронауте на Мјесец.

Свемирски брод је лансиран прије четири дана и безбједно се вратио на предвиђену локацију, објавила је агенција. У саопштењу се наводи да је потврђено да је структура кабине на мјесту спуштања комплетна и неоштећена, пренио је АФП.

Свемирски брод лансиран је заједно са теретном капсулом на новом типу ракете из свемирског центра Венчанг, на јужном острву Хајнан.

Свемирска агенција саопштила је да је брод провео у орбити два дана и 19 часова и да је обавио велики број експеримената. Његовим повратком потврђена је и ефикасност његовог топлотног штита.

Кина се нада да ће овај свемирски брод једног дана транспортовати астронауте на свемирску станицу, чија градња би требало да буде завршена 2022. године, а на крају и на Мјесец.

Данашњи безбједни повратак свемирског брода на Земљу услиједио је након што је теретна капсула доживјела "аномалију" током повратка.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана