Кинески астронаути стигли на станицу

Срна
Кинески астронаути стигли на станицу

ПЕКИНГ- Кинески свемирски брод са тројицом астронаута спојио се данас са новом свемирском станицом, што је велики корак напријед у амбициозном свемирском програму Кине.

Брод "Шенжу-12" спојио се са модулом "Тијанхе" око шест часова након лансирања из свемирског центра Ђијукуан, на ободу пустиње Гоби.

Тројица астронаута ће живјети у модулу и изводити експерименте, тестирати опрему, обављати послове одржавања и припремати станицу за спајање са два лабораторијска модула сљедеће године, пренио је АП. Кина је успјела да пошаље 14 људи у свемир од 2003. годне и постала је тек трећа земља, послије бившег Совјетског Савеза и САД, која је то урадила самостално.

Вријеме путовања са Земље до станице у орбити наше планете скраћено је са два дана као резултат "многих великих достигнућа и иновација", изјавио је државној телевизији замјеник главног инжењера мисије Гао Су.

Он је рекао да су многи системи аутоматизовани или се контролишу са даљине, што "значајно смањује притисак на астронауте".

"Шенжу-12" је трећа од 11 мисија, а четири ће бити са људском посадом, које су неопходне за завршавање радова на првој кинеској свемирској станици. Градња је почела у априлу лансирањем највећег од три модула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана