Кинески астронаути крећу на нову станицу

Срна
Кинески астронаути крећу на нову станицу

ПЕКИНГ - Кина је саопштила да ће сутра лансирати свемирски брод са трочланом посадом, која ће провести три мјесеца на новој кинеској свемирској станици.

То ће бити прва посада која ће боравити на новој станици, а на располагању ће имати 120 врста хране и апарата за вјежбање, саопштила је кинеска свемирска агенција.

Ово ће бити најдужа кинеска мисија са посадом у свемиру и прва након скоро пет година, док Пекинг наставља са реализацијом амбициозног програма да би се наметнуо као свемирска сила, пренио је АФП.

Астронаути ће на станици имати одвојене модуле за боравак, заједничко купатило, трпезарију и комуникацони центар одакле ће слати електронску пошту и обављати видео разговоре са контролом мисије.

Ракета „Дуги марш-2Ф“ биће лансирана сутра у 9.22 часова по локалном времену из центра Ђикуан у пустињи Гоби, на сјеверозападу Кине, наводи се у саопштењу.

„У претходним деценијама исписали смо неколико величанствених поглавља историје Кине у свемиру, а ова мисија је остварње очекивања народа и саме партије“, рекао је на конференцији за новинаре командир мисије Није Хајшенг.

НЈегов тим прошао је 6.000 сати обуке, укључујући стотине вјежби под водом и у пуној свемирској опреми да би се астронаути привикли на одијела која ће носити током свемирских шетњи.

Није је из прве групе астронаута који су одабрани за обуку 1998. године и већ је учествовао у двије мисије лета у свемир.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана