Кинеска летјелица лансирана на Мјесец како би прикупила узорке тла

Кликс
Кинеска летјелица лансирана на Мјесец како би прикупила узорке тла

Кина је започела своју мисију чији је циљ донијети на Земљу узорке тла с Мјесеца.

Роботска летјелица Chang'е-5 лансирана је из комплекса Венчанг помоћу ракете Long March 5 рано јутрос по локалном времену, а на Земљу би се требала вратити средином децембра.

Прошло је више од 40 година откако су Американци и Руси донијели на Земљу узорке тла Мјесеца и стијена како би их анализирали. Кина жели постати тек трећа држава којој је то успјело, а ради се о екстремно комплексном подухвату.

Након серије добро обављених лунарних мисија које су почеле прије десетак година, а које се односе на сателите, самопоуздање кинеских научника је велико.

Chang'е-5 ће слетјети на локацију названу Монс Румкер у регији познатој као Оцеанус Процеларум.

Узорци ће помоћи научницима да сазнају више о Соларном систему. Узорци донесени у мисијама Аполо и Луна потичу с познатих локација, а нова мисија би требала понудити информације о кратерима те вулканској прошлости Мјесеца.

Када Chang'е-5 стигне на Мјесец, ући ће у орбиту, а лeндер ће се потом одвојити и спустити на лунарну површину. Инструменти ће анализирати окружење, а потом ће услиједити прикупљање узорака тла.

Лeндер има могућност бушења тла. Након тога ће се лeндер вратити до орбитера, а узорци ће бити спаковани у капсулу која ће бити усмјерена према Земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана