Кина успjешно наставља изградњу свемирске станице

Тањуг
Кина успjешно наставља изградњу свемирске станице

ПЕКИНГ - Кинеска свемирска летилица за снабдјевање залихама успјешно је пристала у орбити носећи модул свемирске станице, а ријеч је о четвртој од 11 мисија потребних за завршетак изградње прве кинеске свемирске станице, што је планирано за крај наредне године, пренијели су медији.

Ракета “небеско пловило” лансирана је из центра за свемирско лансирање Вемчанг на јужном кинеском острву Хајнан, пренио је Ројтерс.

Свемирска летелица се спустила носећи језгро Тианхе које је потребно за иградњу свемирске станице, као и гориво и залихе за три астронаута која ће путовати до Тианхеа у октобру.

Астронаути ће боравити тамо шест мјесеци и то ће бити пета и последња мисија ове године у вези са изградњом свемирске станице.

Следеће године Кина ће лансирати два додатна језгра за свемирску станицу, Вентиан и Менгтиан, која ће допутовати на “лонг марч брокетсу”, најмоћнијем кинеском свемирском транспортном возилу.

Кина је почела са изградњом свемирске станице са три модула у априлу распоређивањем Тианхеа, након чега је услиједила тромјесечна мисија са посадом која је завршена прошле недеље.

Свемирска станица ће се по завршетку такмичити са међународном свемирском станицом (ИС С) коју подржавају САД, Русија и Јапан.

Кини су Сједињене Америчке Државе забраниле учешће у ИС С-у.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана