Кина развила свој прототип малог хеликоптера за Марс

Танјуг
Foto: Илустрација

ПЕКИНГ - Кина је развила прототип минијатурног хеликоптера за контролу над будућим мисијама на Марсу, након што је њен робот ровер извршио историјско слетање на Црвену планету прије неколико мјесеци.

Прототип је по изгледу сличан робот хеликоптеру "Генијалност" који је НАСА развила ове године за свој ровер "Истрајност" ,према фотографији објављеној у сриједу на интернет страници кинеског Државног свемирског научног центра, преноси Ројтерс.

Кинески центар је саопштио да би хеликоптер могао бити оруђе за кинеска истраживања Марса, али није навео више детаља.

Кина је у мају у својој првој мисли ровером слетјела на Марс, поставши тако друга држава након САД која је то учинила, након што је НАСА ровер слетио на планету у фебруару, а Пекинг је најавио да планира своју прву мисију са посадом на Марс 2033.

НАСА је у априлу потврдила да је њен минијатруни хеликоптер, тежак 1,8 килограма, извео свој први лет од 40 секунди и да се уздигао до висине од око три метра, остао на једном мјесту 30 секунди, а затим се вратио на површину Марса.

Од тада је, према НАСА, ова летјелица је направила више од 10 излета, и прешла удаљеност преко 2 км са временом лета од укупно око 20 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана