Кина објавила слике Марса

Танјуг
Кина објавила слике Марса

Слике које је објавила кинеска свемирска агенција детаљно су забиљежиле црвену, равну и каменом прекривену површину Марса, заједно са ровером и платформом за слијетање који су се нашли на површину Марса прошлог мјесеца.

Серија слика високе резолуције објављена је на веб страници Кинеске националне свемирске управе (ЦНСА) приказује терен црвене планете у боји, као и платформу за слијетање и ровер Џуронг, навела је ЦНСА.

​Горња слика приказује површину Марса, која дјелује релативно равно, са стијенама различитих величина расутих свуда. Имају глатке ивице, свијетлије су боје од терена и полуукопане су, наводи ЦНСА. На крајњем дијелу слике налази се прстенаста јама са тамнијим, угаоним камењем и неколико пјешчаних дина даље.

Платформа за слијетање снимљена је када се ровер одмакнуо од ње за око шест метара.

Слиједећа слика, која приказује платформу за слијетање, снимљена је када се ровер одмакнуо од платформе за око шест метара. Приказана је и кинеска застава и обриси маскоте за Зимске олимпијске игре и параолимпијске игре у Пекингу 2022. године.

​Кинеска мисија Тијанвен-1, која се састоји од орбитера, платформе за слијетање и ровера, покренута је прошлог јула. Сонда која је носила ровер слетјела је у пространу равницу на сјеверној хемисфери Марса, 15. маја.

Ровер Џуронг спустио се са платформе за слијетање на површину Марса 22. маја, започињући истраживање Црвена планета. Истражује то подручје 28 марсовских дана (марсовски дан је приближно 40 минута дужи од дана на Земљи).

Ровер истражује Марсову површину и тражи трагове воде или леда који би нам могли помоћи да схватимо да ли је икада било живота на Марсу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана