Кина: Мјесечеве стијене нуде нове трагове вулканске активности

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ПЕКИНГ - Мjесечеве стијене које је кинески свемирски брод вратио прошле године на Земљу пружиле су нове увиде у древне лунарне вулканске активности, рекао је данас истраживац Ли Сјенуа.

Ли Сјенуа је рекао да је анализа узорака открила нове информације о хемијском саставу Месеца и начину на који топлота утиче на његов развој, преноси АП.

Он је казао да узорци указују на то да се вулканска активност одвијала на Месецу прије двије милијарде година, у поређењу са претходним проценама да се таква активност зауставила пре 2,8 милијарди до три милијарде година. "Вулканске активности су веома важна ствар на Мјесецу.

Оне показују виталност унутар Месеца и представљају рециклирање енергије и материје унутар Месеца", рекао је Ли новинарима. Кина је у суботу лансирала нову трочлану посаду са своје свемирске станице, што представља нову прекретницу у свемирском програму који је посљедњих година брзо напредовао у овој земљи.

Како наводи АП, Кина се након бившег Совјетског Савеза и Сједињених Америчких Држава, сада налази међу водећим свемирским силама. Уз програм са посадом, та земља је проширила свој рад на роботском истраживању, узимајући узорке са Мјесеца.

Кина се, такође, нада да ће искрцати људе на Мјесец и можда тамо изградити научну базу, а наводно се развија и тајни свемирски авион, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана