Кина лансирала нову летјелицу у свемир

Tanjug
Foto: Printscreen

ПЕКИНГ - Троје астронаута полетило је данас у свемирској летјелици Шенџоу-15 како би извршили прву смјену посаде на Кинеској свемирској станици, а која представља другу насељену станицу у ниској орбити у историји.

 Свемирска летјелица Шенџоу-15 (Божански брод) и њена три путника полетјели су на ракети Лонг Марц-2Ф из лансирног центра Ђиукуан у пустињи Гоби на сјеверозападу Кине, јавила је кинеска државна телевизија ЦЦТВ.
    
Шенџоу-15 је последња од 11 мисија у низу, чији је крајњи циљ склапање „Небеске палате“, како се станица са више модула још назива у Кини.
    Очекује се да ц́е се претходни чланови посаде, који су стигли почетком јуна, вратити на Земљу почетком децембра након једнонедељне примопредаје која ће утврдити способност станице да привремено издржи шесторо астронаута, што би био још један рекорд за кинески свемирски програм, додаје ЦЦТВ.
    
Станица има пројектовани животни вијек од најмање једне деценије, а очекује се да ће резидентни астронаути извести преко 1.000 научних експеримената - од проучавања прилагођавања биљака свемирским околностима, до тога како се течност понаша у условима микрогравитације.
    „Небеска палата“ била је кулминација скоро две деценије кинеских мисија у свемир.
    Кинески свемирски летови с људском посадом почели су 2003. године када је бивши пилот борбеног авиона Јанг Ливеј послат у орбиту у капсули, Шенџоу-5, и постао први Кинез у свемиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана