Кина ће у јулу лансирати први ровер на Марс, прије НАСА-е

Agencije
Кина ће у јулу лансирати први ровер на Марс, прије НАСА-е

Кина планира реализовати своју мисију на Марс у јулу те ће лансирати свој ровер.

План Пекинга је да мисија Тианwен-1 започне у јулу лансирањем ровера на Марс, а то значи да ће предухитрити мисију Персеверанце коју планира америчка свемирска агенција НАСА.

Двије научне мисије на Црвену планету подразумијевају слање ровера на њену површину, али ће ово бити први покушај за Пекинг и услиједит ће нешто раније у односу на америчку мисију. Лансирање кинеског ровера ће бити обављено помоћу ракете Лонг Марцх 5 Y4 чији је циљ доставити орбитер и ровер на Марс.

НАСА-ина мисија је планирана за период између 17. јула и 5. аугуста, а осим ровереа Персеверанце, на Марс ће бити послан и мали надзорни дрон Ингенуитy. Тај дрон ће тражити мјеста која ће ровер истраживати, а помоћи ће му и да пронађе најбољи пут.

Кинеска мисија је дио напора да ова земља сустигне ривале и њихове свемирске програме. Најтеже ће бити спустити дрон на површину Марса, а инжињери су осмислили комбинацију падобранског система и ретроактивних потисника, као и зрачног јастука за завршну фазу.

Ландер Европске свемирске агенције под називом Сцхиапарелли је покушао слетјети на површину Марса 2016. године, али се срушио због проблема с компјутером.

Кина је успјешно доставила два ровера на Мјесец 2013. и 2019. године у склопу програма Цханг'е, а циљ је у будућности реализовати мисију слања посаде у свемир, као и покретање свемирске станице.

У периоду од краја маја до почетка септембра ће Земља бити најближе Марсу, па је то разлог одабира термина лансирања.

Трећу мисију на Марс под називом Ал Амал (Нада на арапском језику) припремају Уједињени Арапски Емирати. Орбитер је развијен у сарадњи с америчким универзитетима, а бит ће лансиран помоћу јапанске Х-ИИА ракете, пише Руссиа Тодаy.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана