Капсула се спојила са Свемирском станицом

Срна
Капсула се спојила са Свемирском станицом

ВАШИНГТОН - Четворо астронута спојило се са Међународном свемирском станицом (МСС) у капсули коју је направила компанија “Спејс екс” Илона Маска, што је била прва мисија превоза људи приватном капсулом коју је купила Наса.

На МСС је у капсули “дрегон” стигло троје Американаца и један Јапанац, а пристајање је обављено у 5.01 часова по средњоевропском времену.

Свемирска станица, која кружи у орбити на висини од 400 километара изнад Земље, биће њихов дом у наредних шест мјесеци. Након тога ће их замијенити друга група астронаута која ће стићи “дрегоном”.

Оваква ротација вршиће се док “Боинг” сљедеће године не почне да користи свој свемирски брод.

На Станицу су стигли Американци Мајкл Хопкинс, Виктор Гловер и Шенон Волкер, као и искусни јапански астронаут Соичи Ногучи. Од раније у орбиталном објекту бораве још два америчка астронаута и два руска космонаута.

Развој капсуле “дрегон” трајао је око десет година у комбинованом јавном и приватном програму који је Наса покренула 2011. године да би поново могла да шаље људе у свемир.

Ово је била прва оперативна мисија коју је “Спејс екс” обавио за Насу у оквиру овог програма након што је прошлог љета обављен први пробни лет са два америчка астронаута.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана