Како пауци сањају: Откриће које може да промијени све што о њима знамо VIDEO

ГС
Како пауци сањају: Откриће које може да промијени све што о њима знамо VIDEO

Бихејвиорални еколог дошао је до фасцинантног открића које би могло да доведе у питање оно што наука зна о пауцима.

Када је Даниела Роблер у свом дому извела експеримент, који је укључивао држање и посматрање паука скакача у прозирним пластичним кутијама на прозорској дасци, није могла ни да замисли шта ће пронаћи.

Постала је сумњичава да се нешто занимљиво догађа када је једне вечери отишла да их провјери. Пронашла је паукове како непомично висе испод поклопаца својих кутија.

„Нисам имала појма шта се догодило. Мислила сам да су мртви", тврди Роблерова.

Међутим, убрзо се показало да пауци једноставно спавају, па је поставила камеру да их посматра цијелу ноћ и тада се догодила чаролија. На снимцима се могло видјети како се пауци трзају у кратким раздобљима.

„Само су се неконтролисано трзали на начин који је стварно изгледао као када пси или мачке сањају и имају своје мале РЕМ фазе", описује Роблерова.

Оно што је открила јесте да се чини да и пауци доживљавају раздобља РЕМ фазе сна и да би заправо могли да доживе снове на сличан начин као и друге животиње.

„Уопште ме не би изненадило да пауци сањају. Они живе у тако богатом сензорном свијету и знамо да имају невјероватне когнитивне способности и памћење", тврди бихејвиорални еколог Лиза Тејлор, пренио је портал „Дневно".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана