Какав је то гел пронађен на Мјесецу

ГС
Какав је то гел пронађен на Мјесецу

Кинески научници идентификовали су хемијски састав и утврдили могуће поријекло мистериозне супстанце у виду гела, пронађене на Мјесецу 2019. године.

Тамнозелени материјал први је примијетио кинески  ровер "Јуту-2" током истраживања терена у близини кратера Вон Карман, познатог мјеста на Мјесецу које у пречнику има око 150 километара.

Нова анализа групе истраживача са Кинеске академије наука потврђује да та супстанца заправо није гел већ тврдо и стакласто минерално једињење које се растопило и промијенило структуру на високим температурама.

Тим га је специфично идентификовао као неку врсту стијене која је формирана од дијелова минерала који су "спојени помоћу неке спољне силе".

Како у тиму научника кажу, супстанца је "настала спајањем изазваним ударом".

Супстанцу су прво примијетили научници који су управљали ровером "Јуту-2" због тога што је био драстично различит од карактеристика околног тла у кратеру Вон Карман, наводи се у извештају у Њузвику.

У то вријеме је описиван као тамнозелени материјал и "налик на гел" због слике коју је камера добила на којој се видјело да сија и да се уочљиво разликује од околног сувог Мјесечевог тла.

Неки истраживачи су предложили тумачење према којем та супстанца потиче из вулканске активности, али кинески су научници касније закључили да на Мјесецу није било активних вулкана током више од три милијарде година.

Умјесто тога, тим је утврдио да је супстанца мјешавина пагиоклазе, бјеличасто-сивог кристала, силиката, гвожђе-магнезијума, оливина и пироксена, који су сви растопљени и помијешани заједно уз јаку температуру насталу усљед удара астероида.

Научнике ипак још увијек збуњује начин на који је та супстанца завршила у кратеру Вон Карман, а где и када се удар астероида догодио такође још увијек није познато.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана