Кафа прије спавања не ремети сан

Срна
Кафа прије спавања не ремети сан

Вашингтон - Шољица кафе попијена неколико часова прије одласка у кревет не утиче на спавање, показују резултати нове студије.

Истраживачи са Универзитета Флорида Атлантик и Медицинске школе Харвард биљежили су нивое конзумирања кофеина, алкохола и никотина међу 785 добровољаца и поредили њихове свакодневне биљешке о спавању и податке са сензора на наруквицама.

Око 40 одсто чланове ове групе конзумирало је кафу током најмање једне ноћи за вријеме извођења студије, која је у просјеку трајала по 6,7 ноћи по особи.

Анализом је утврђено да никотин и алкохол ремете сан и да попушена цигарета у касним сатима скраћује спавање за 42 минута, али да кофеин нема ефекта, пренијела је агенција ПА.

Доктор Кристи Спадола са Универзитета Флорида Атлантик написала је у журналу “Сан” да ова студија представља једно од највећих истраживања о вечерњем конзумирању алкохола, кофеина и никотина уз објективно мјерење ефеката на сан.

Она је рекла да уношење никотина или алкохола у периоду до четири часа прије спавања негативно утиче на сан.

“Нисмо уочили везу између уношења кофеина у периоду до четири часа прије одласка у кревет и било каквих параметара сна”, написала је Спадола.

Она је додала да ови закључци “подржавају препоруке о здравом сну, које промовишу рестрикцију вечерњег никотина и алкохола”.

Национална здравствена служба препоручује смањење конзумирања чаја, кафе, енергетских напитака или газираних пића прије одласка у кревет јер се сматра да кофеин омета процес падања у сан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана