Јужнокорејски научници створили температуру већу од Сунчеве

Срна
Foto: Илустрација

СЕУЛ- Научници који раде на фузијском реактору у Јужној Кореји успјели су да поставе нови свјетски рекорд и постигну температуру већу од 100 милиона Целзијусових степени током 20 секунди.

То достигнуће је тим веће ако се зна да је постигнута температура већа од оне коју је могуће пронаћи на површини Сунца.

Тим који ради на Корејском фузијском реактору /КСТАР/ изузетно је поносан на своје достигнуће које су описали као "важну прекретницу" у развоју комерцијалних нуклеарних фузијских реактора у будућности.

Један од највећих изазова је стварање фузијску енергију која ће бити исплатив и одржив извор обновљиве енергије. Наиме, познато је да је фузијску реакцију веома тешко контролисати јер се догађа у условима високог притиска и температуре.

Како би створили фузијску реакцију каква се догађа у језгру Сунца и Земље, изотопи водоника стављају се у фузијски уређај попут КСТАР-а и ствара плазма у којој су јони и електрони раздвојени, наводе научни портали.

Због тога је КСТАР-ов подухват још значајнији, а њихов план за будућност још амбициознији - одржати температуру од 100 милиона степени бар 300 секунди. То желе постићи у сљедећих пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана