Један састојак популарног алкохолног пића посебно је препоручљив по здравље

Агенције
Један састојак популарног алкохолног пића посебно је препоручљив по здравље

Чаша црвеног вина могла би веома позитивно да дјелује на здравље ваших цријева.

Црвено вино би могло бити добро за цријева тако што повећава број различитих врста корисних бактерија које природно живе у дигестивном тракту, тврде истраживачи. Користи највјероватније долазе од полифенола, којих има много мање у бијелом вину, пиву и ракији, каже тим Краљевског колеџа из Лондона.

Једна чаша на сваке двије недјеље била је довољна да би се видјела разлика, али истраживачи кажу да ови налази нису изговор за прекомјерно конзумирање овог алкохолног пића. Полифеноли се такође налазе и у неким врстама воћа и поврћа.

Полифеноли попут ресвератрола, који се налази у кожи црног грожђа, а то су микронутријенти за које се сматра да имају корисна својства и дјелују као гориво за корисне микробе који живе унутар наших цријева.

Људска цријева садрже огроман број добрих бактерија и других корисних микроорганизама који нам помажу да останемо здрави. Све већи број истраживања сугерише да нас чак и мале промјене у цревној микрофлори могу учинити подложнијим болестима попут синдрома “нервозних цријева”, срчаним болестима и гојазности.

Могу да утичу чак и на расположење и ментално здравље, преноси “klix.ba”. Важно је напоменути да неке дијете, лош начин живота и неке врсте лијекова које можемо узимати могу узнемирити овај фино уравнотежени екосистем цријева.

Студија објављена у часопису “Gasteroenterology” испитивала је хиљаде људи који живе у Великој Британији, САД-у и Холандији. Учесници, који су били углавном близанци, били су испитани о њиховој исхрани, али и колико и коју врсту алкохола обично пију. Разноврсност добрих бактерија у цријевима код особа које умјерено пију црвено вино била је већа него код оних који пију неку другу врсту вина.

Такође, ниједан од учесника није био тешки алкохоличар. Истраживачи кажу да се прекомерна конзумација не препоручује и да би вјероватно могла лоше да утиче на цревну микрофлору, као и на опште здравствено стање особе.

“Ово је опсервацијска студија тако да не можемо егзактно да докажемо да ефекти који су видљиво искључиво долазе од црвеног вина. Уколико данас морате да одаберете једно алкохолно пиће, црвено вино је оно које би требало да одаберете јер изгледа да има благотворан учинак на вас и ваше микробе у цријевима, што заузврат може помоћи и у регулисању ваше тежине и смањењу ризика од срчаних болести”, рекла је главна истраживачица Каролин Ле Рој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана