Јапанска летјелица шаље капсулу са подацима са астероида

Танјуг
Јапанска летјелица шаље капсулу са подацима са астероида

ТОКИО - Јапанска свемирска агенција саопштил је да је свемирска летјелица Хајабуса2 успешно одвојила капсулу и послала је ка Земљи да испоручи узорке са удаљеног астероида, који би могли да пруже трагове о поријеклу Сунчевог система и животу на нашој планети.

Јапанска ваздухопловна агенција за истраживање навела је да ће капсула сутра слетјети у удаљено, ретко насељено подручје Вумера у Аустралији, преноси АП.

Хајабуса2 напустила је астероид Рјугу, удаљен око 300 милиона километара, прије годину дана. Након отпуштања капсуле, она је почела да се удаљава од Земље како би снимила слике капсуле која се спушта на планету.

Многи обожаваоци Хајабусе2 окупили су се како би посматрали тренутак раздвајања капсуле на јавним приредбама у цијелој земљи, укључујући и ону на стадиону Токио Доум.

За Хаиабусу2 још није крај мисије коју је започела 2014. године. Након испуштања капсуле вратиће се у свемир и упутити се до другог удаљеног малог астероида названог 1998КИ26 на путовању које треба да траје 10 година у једном правцу, ради истраживања, укључујући проналажење начина да спријече метеорите да ударе на Земљу.

Астероиди који орбитирају око Сунца, али су много мањи од планета, међу најстаријим су објектима у Сунчевом систему и стога могу помоћи у објашњавању Земљине еволуције.

Рјугу на јапанском значи „Змајева палата”, назив замка на морском дну у јапанској народној причи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана