Из музеја у болницу: Шта крије мумија древног египатског свештеника?

Танјуг
Из музеја у болницу: Шта крије мумија древног египатског свештеника?

Древни Египат сударио се са модерном медицинском технологијом када је египатска мумија подвргнута ЦТ-у у италијанској болници, а све у оквиру истраживачког пројекта за откривање њених тајни, пренио је Ројтерс.

Мумија Анкхекхонсу древног египатског свештеника пребачена је из Бергамског грађанског археолошког музеја у миланску болницу Поликлинико, гдје ће стручњаци освијетлити његов живот и обичаје сахрањивања од прије скоро 3.000 година.

“Мумије су практично биолошки музеј, оне су попут временске капсуле”, изјавила је Сабина Малгора, директорка Пројекта за истраживање мумија.

Малгора је рекла да подаци о имену мумије потичу из саркофага датираног између 900. и 800. године прије нове ере, гдје је име Анкхекхонсу, што значи “бог Кхонсу је жив”, исписано на пет мјеста.

Истраживачи вјерују да могу да реконструишу живот и смрт египатског свештеника и разумију које су врсте производа коришћене за мумифицирање тијела.

“Проучавање древних болести и рана важно је за савремена медицинска истраживања - можемо да проучавамо рак или артериосклерозу из прошлости и ово може бити корисно за савремена истраживања”, рекла је Малгора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана