Италијански ледоломац допловио до најјужније тачке икада

Танјуг
Италијански ледоломац допловио до најјужније тачке икада

Италијански ледоломац "Лаура Баси" допловио је до најјужније тачке до које је икада стигао неки брод, и тако поставио нови рекорд.

Истраживачи и техничари на броду, током океанографске кампање 38. италијанске експедиције Националног антарктичког истраживачког програма, унутар Залива китова допловио је до до сада неистражене локације у Росовом мору на Антарктику.

Добри временски услови омогућили су обављање научних активности у близини Росове ледене плоче, која је на овом положају посебно ниска и износи око осам метара висине. Росова ледена плоча је највећа ледена плоча Антарктика, заузима површину од приближно 487.000 км² и широка је 800 км, скоро као величина Француске. Дебела је неколико стотина метара.

Скоро вертикална ледена ивица иде у отворено море више од 600 км, и између 15 и 50 м изнад нивоа мора, док се 90 одсто плоче налази испод нивоа мора. "Лаура Баси" је једини италијански ледоломац за океанографска истраживања који је оспособљен за рад у поларним морима, како на Антарктику тако и на Арктику. У власништву је италијанског Национални институт за океанографију и експерименталну геофизику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана