IT трендови за 2022. годину

независне
IT трендови за 2022. годину

Према процјенама током 2022. године предвиђа се ИТ стопа раста за цца пет одсто на глобалном нивоу.

Уколико рашчланимо овај ИТ пакет, предвиђања раста Хардwаре-а ће бити спорије природе, док ће Софтвера остати на високом нивоу раста. У прилог овом предвиђању, иде чињеница да је рад од куће или на даљину, постао саставни дио у већини компанија. Наставља се несташица чипова и залиха, тако да ће и ова година бити слична претходној.
Сегментирана предвиђања:

Hardware

Software

Syber napadi

Zeleno korišćenje tehnologija

Virtuelni uređaji i okolina

 

Развој технологије, умрежавања и преносивих уређаја, велику примјену пронашао је у здравственом систему. Очекује се да би текућа година могла имати брзи раст коришћења преносивих уређаја и апликација које помажу здравственом особљу и пацијентима.

Очекује се пораст и Сајбер напада. Према предвиђањима реномираног Стратфор-а, који почетком сваке године објављује предвиђања трендова за текућу годину, за 2022. годину наводе да ће се цyбер напади убрзано повећавати, посебно јер особе које врше нападе, све више циљају на 5Г уређаје, ЦЛОУД и ИоТ системе, што ће узроковати више поремећаја и повећати нове захтјеве за цyбер сигурношћу.

Свјетски произвођачи у својој агенди почињу све више да брину у вези "Зеленог" начина коришћења технологија односно еколошког приступа. Наглашава се све више концепт обнављања старих уређаја или опцији замјене одређених дијелова умјесто куповине нових.

Свакодневним коришћењем првенствено мобилних уређаја, свједоци смо да нам је све више простора неопходно за властите потребе. Реномирани свјетски пружаоци ових услуга, смањили су капацитете бесплатног простора и све више се окрећу опцији плаћања ресурса. Властити простор за похрањивање документа, слика и сличних садржаја без мијењања уређаја и доступност на било којем другом уређају тренутно представља једну од основних потреба крајњег корисника. Закуп простора (Цлоуд) за личне потребе, могао би код нас да доживи одређен раст у текућој години.

Што се тиче виртуелних уређаја и овог екосистема, можемо констатовати да нису новина на тржишту. Уређаји за овакву врсту "уживања" доступни су на тржишту скоро деценију. У овом сегменту евидентан је раст, међутим мањак едукације крајњих конзумената односно корисника показала се као отежавајућа околност. Опрема и начин коришћења још увијек је непознаница код већине, изузетак је младја популација. Раст коришћења ових система и ресурса очекује се у западним земљама.

Тачна пројекција којом ће брзином напредовати технолошки ИТ систем, није захвално идентификовати, али је једно сигурно, да било који микропроцес унутар приватног и пословног начина живљења тешко да ће остати нетакнут било којим ИТ рјешењем.

Људски ресурси се у одређеној мјери смањују и ово је чињеница. Са друге стране, велике шансе и могућност пружа технолошки развој, како за изор нових прихода тако и за оптимизацију времена и ресурса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана