Истраживања показују да дрвеће расте спорије

Srna
Foto: Printscreen

БИЈЕЉИНА- Истраживачи који проучавају раст дрвећа у сјеверозападном Охају истичу да је читав вијек глобалног загријавања продужио њихову годишњу сезону раста, у просјеку, за мјесец дана.

Научници са Универзитета Охајо упоредили су недавна опажања са детаљним биљешкама које је локални пољопривредник Томас Микесел почео да води још у 19. вијеку.

У периоду 1883.-1912. Микесел је у родном граду Вајсеон, у савезној америчкој држави Охајо, водио врло педантне биљешке о расту локалног дрвећа, о падавинама и температури.

Од индустријске револуције, која је почела прије отприлике 200 година, Земља се загријала за 1,1 степен Целзијусов.

С обзиром на то да се већина промјена догодила у посљедњих неколико деценија, истраживачи истичу како су Микеселова опажања готово јединствен скуп података о догађајима прије глобалног загријавања и могу се упоредити са модерним временима.

Главни аутор студије професор Келен Калингер-Јоак путовала је у Вајсеон у прољеће и јесен између 2010. и 2014. и пратила развој и раст седам различитих врста дрвећа.

Закључила је да се лишће на гранама стабала успјело одржати 15 одсто дуже него у Микеселово вријеме.

Разне врсте дрвећа реаговале су на вишу температуру на различите начине - већина их је задржала зелену боју лишћа до дубоке јесени, али нека су стабла раније пропупала.

Дрвеће је кључно за апсорпцију угљен-диоксида из атмосфере који загријава планету, а истраживачи кажу да дужа вегетациона сезона, односно период раста дрвећа, вјероватно значи да су га апсорбовали више него што је уобичајено.

Научници упозоравају да веће и промјењиве температуре могу оптеретити стабла на до сада непознат начин.

Разне врсте дрвећа различито су реаговале на већу температуру, па истраживачи сматрају да је потребно провести додатна истраживања о утицају садње дрвећа на смањење климатских промјена.

Када научици размишљају о релативно јефтиној стратегији ублажавања посљедица глобалног загријавања, онда процјењују да је садња великог броја стабала која апсорбују угљен-диоксид добра стратегија, али су свјесни да је потребно прикупити доказе о користи која из тога проиизалази - преносе научни портали. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана