Интерлеукин 7 - нова нада за лијечење Ковид-19?

ГС
Интерлеукин 7 - нова нада за лијечење Ковид-19?

ЛОНДОН - Британски научници почеће да тестирају протеин интерлеукин 7 као нову терапију у лечењу Kовид - 19, пренио је ББЦ.

Научници у Великој Британији открили су да особе заражене вирусом корона имају мали број ћелија имуног система које се зову Т-ћелије или Т-лимфоцити. Анализа крви 60 пацијената оболелих од Ковид-19 показала је значајан пад броја Т-ћелија. 

Овакви резултати изненадили су научнике јер ове ћелије имају заштитну и одбрамбену улогу, али је вирус корона смањио њихов број. 

У микролитру капљице крви здраве особе прошечно има између 2000 и 4000 Т-ћелија, док је код пацијената заражених Ковид-19 који су били обухваћени истраживањем ових ћелија било измеду 200 и 1200. 

У новом клиничком испитивању тим научника са Института Франсис Крик, Кингс Колеџа Лондон и из болнице Гајс енд Сент Томас испитаће ефикасност интерлеукина 7, протеина који повећава број Т-ћелија и који може помоћи у борби против корона вируса. 

Протеин ће бити даван пацијентима са ниским бројем лимфоцита који су на одељењу интензивне неге провели више од три дана.

Научници тврде да би ова проучавања могла да доведу до формулисања теста за утврђивање броја Т-ћелија у крви који би омогућио да се предвиди развој тежих облика Ковид - 19.

Ману Шанкар-Хари из болнице Гајс енд Сент Томас рекао је да око 70 одсто пацијената оболелих од Ковид -19 који се приме на одељења интензивне неге има између 400 и 800 лимфоцита по микролитру крви, те да тај број почиње да расте чим почну да се опорављају. 

Интерлеукин 7 је већ тестиран на мањој групи пацијената са сепсом, када се показало да овај протеин подстиче стварање Т-ћелија.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана