Илон Маск добио уговор са америчким свемирским снагама за пројекат "Старшилд"

Танјуг
Илон Маск добио уговор са америчким свемирским снагама за пројекат "Старшилд"

ВАШИНГТОН- Власник "Спејс Екса" Илон Маск добио је први уговор од америчких свемирских снага за пружање прилагођених сателитских комуникација за војску у оквиру новог програма компаније "Старшилд" , чиме се проширује улога америчког милијардера у одбрамбеној индустрији.

"Спејс Екс" се надметао са 15 компанија, укључујући Виасат Инц, за 900 милиона долара вриједних радних налога до 2028. године у оквиру новог програма уговора свемирских снага „Пролифератед Лоw Еартх Орбит“. Овај програм користи комуникационе услуге сателита који орбитирају са удаљености од 160 километара до 1.600 километара изнад Земље, преноси Блумберг.

Услуга "Старшилд"  биће обезбијеђена преко "Спејс Екс-ове" постојеће констелације комуникационих сателита "Старлинк", а на овај начин растућем портфељу "Спејс Екса" додаје се и посао са Пентагоном.

То укључује и јунски уговор са Пентагоном да обезбиједи Старлинк сателитске комуникације украјинској војсци и лансирање 13 сателита овог месеца за Пентагонову агенцију за свемирски развој.

Маскова улога у Украјини критикована је након што је у новој биографији откривено да је одбио захтјев украјинске владе да прошири покривеност Старлинком на Крим који држи Русија, како би помогао у нападу поморских дронова на руске циљеве прошле године.

То је било прије него што је Пентагон склопио уговор са "Спејс Екс-ом" за пружање услуге Старлинк Украјини.

Али Маскова одлука и потези, укључујући и његове разговоре са руским предсједником Владимиром Путином изазвали су сумње неких сенатора о његовој поузданости као добављача Пентагона, укључујући истрагу коју је отворио Комитет за оружане снаге Сената.

„Спејс Екс" је главни извођач радова и кључни индустријски партнер за Министарство одбране и прималац милијарди долара пореских обвезника“, навела је група демократских сенатора у писму министру одбране Лојду Остину.

"Спејс Екс-ов" једногодишњи уговор за "Старшилд" додељен је 1. септембра, рекла је портпаролка ваздухопловних снага Ен Штефанек.

Уговор у вриједности од 70 милиона долара обезбјеђује услугу преко Старлинк констелације, корисничких терминала, помоћне опреме, управљања мрежом и других сродних услуга, рекла је она.

Према њеним ријечима, до 30. септембра око 15 милиона долара биће додељену "Спејс Екс-у" уз финансирање које подржава 54 "партнера у мисији“ широм војске, морнарице, ваздухопловства и обалске страже.

У објави на Масковој платформи X (Твитер) 8. септембра, он је написао да „Спејс Екс" гради "Старшилд" за америчку владу, који је сличан Старлинку, али много мањи од њега, јер неће руковати милионима корисника. Тај систем ће бити у власништву и под контролом америчке владе.

Старшилд спада у групу специјалних пројеката "Спејс Екс-а", чији је потпредсједник пензионисани генерал ваздухопловства Теренс О'Шонеси, бивши шеф америчке сјеверне команде.

Он се придружио компанији у октобру 2000. године, убрзо након што се пензионисао из ваздухопловства, према документу америчке владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана