Илoн Маск свијету представио свињу којој је у мозак уградио минијатурни компјутер

Агенције
Илoн Маск свијету представио свињу којој је у мозак уградио минијатурни компјутер

САН ФРАНЦИСКО - Компанија за развој науке "Неуралинк", чији је оснивач милијардер Илон Маск, представила је свињу по имену Гертруда која већ два мјесеца у мозгу има рачунарски чип величине кованице, што би, како се тврди, могло да представља први корак ка изљечењу болести код људи с истим типом имплантата.

Неуралинк има за циљ да угради бежични минтерфејс мозак-рачунар који укључује хиљаде електрода у најсложенији људски орган, како би помогао у лијечењу неуролошких стања попут Алцхајмерове болести, деменције и повреде кичмене мождине и на крају споји човјечанство са вјештачком интелигенцијом, преноси АП.

-Уређај који може да се имплантира заправо може да ријеши ове проблеме - рекао је Маск, спомињући тегобе попут губитка памћења, губитка слуха, депресије и несанице.

Маск је рекао како би овакви уређаји могли помоћи људској интелигенцији да има веће шансе у борби са умјетном интелигенцијом, коју сматра "егзистенцијалном пријетњом".

 На догађају у петак изнио је низ тврдњи о потенцијалним могућностима ове технологије, говорећи како би се она могла користити за једноставне ствари попут играња видео игара, али и за оне комплексније - могла би омогућити непокретној особи да поново хода.

Маск је рекао да је компанија предвидјела кретање свиња са "великом прецизношћу" користећи податке из импланта пречника око 23 милиметра.

- Прва клиничка испитивања Неуралинка на малом броју људских пацијената била би усмјерена на лијечење парализе или параплегије - рекао је главни хирург компаније Метју Мекдугал.

Маск је навео да је компанија имала три свиње са по два имплантата.

Милијардер је Гертруде представио преко видео линка, објашњавајући како је имплантат у њеном мозгу величине обичног новчића. Уз то је додао како је имплантат могуће уклонити, показујући затим свињу Дороти и говорећи како је она једно вријеме имала имплантат у мозгу, али како је исти врло брзо уклоњен.

- Оне су здраве, срећне и не разликују се од нормалне свиње. Могао бих и ја да имам Неуралинк у глави тренутно, а ви не бисте знали... Можда и имам - рекао је Маск.

Један коментар гледаоца веб емисије описао је животиње као „Сајберсвиње".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана