Хомосапијенс добио "тајне гене" и надјачао неандерталце

Срна
Хомосапијенс добио "тајне гене" и надјачао неандерталце

ГРАНАДА - Хомосапијенс је надјачао неандерталце захваљујући посебним генима који подстичу креативност, показују најновија научна сазнања.

Шпански научници са Универзитета у Гранади идентификовали су 267 гена помоћу генских маркера и магнетне резонанце и открили да су повезани са креативношћу.

Захваљујући откривеним генима, претеча модерног човјека посједовао је већу физичку спрему од неандерталца, што му је гарантовало већу отпорност, прилагодљивост и моћ опоравка од повреда и болести, али и предиспозицију за дужи живот.

Научници истичу податак да су се ти гени појавили "релативно недавно - прије 100.000 година".

Ово откриће указује на чињеницу да су идентификовани гени имали кључну улогу у развоју креативности, самосвијести и кооперативности, објавили су шпански научници, а преносе научни портали.

Ти гени били су "тајно оружје" које је модерним људима омогућило велику предност над данас изумрлим хоминидима (велики човјеколики мајмуни).

Научници су идентификовали подручја мозга у којима су ти гени били изражени, а ријеч је о регијама значајним за људску самосвијест и креативност.

Игор Звир, главни аутор студије која нуди нов увид у рјешавање загонетке о томе како је модерни човјек наџивио неандерталце и остале праљуде, сматра да је креативност подстакла сарадњу међу појединцима.

Научници тврде да су откривени гени отворили пут технолошким иновацијама, бихејвиоралној флексибилности и отворености према истраживању, што је човјеку омогућило да буде успјешнији од својих претходника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана