Хабл снимио један од највећих и најкомплетнијих „Ајнштајнових прстенова" икада виђених до сада

РТС
Foto: NASA

Посљедњи снимак који је свемирски телескоп Хабл направио приказује ефекат гравитационог сочива који даје готово савршен пример „Ајнштајновог прстена".

Веома ријетке астрономске појаве у посљедње вријеме се често појављују у насловима, и то са добрим разлогом. Проћи ће стотине година док поново не будемо могли да видимо Јупитер и Сатурн овако близу. Међутим, постоји још много чудних и врло ријетких космичких појава које се тренутно могу уочити на нашем ноћном небу. Једини проблем је што ће вам за то бити потребан приступ Хаблу.

Као и увијек, Хубл нам шаље слике које одузимају дах. Посљедњи снимак који је свемирски телескоп направио приказује ефекат гравитационог сочива који даје готово савршен пример „Ајнштајновог прстена". Слика овог прстена, ГАЛ-ЦЛУС-022058с, или, како су га астрономи назвали, „Растопљени прстен", објављена је крајем прошле недјеље.

Овај надимак је инспирисан двијема чињеницама - локацијом ефекта, али и тиме да он заиста изгледа као прстен од растопљеног метала. Наиме, снимак приказује јужно сазвијежђе Форнакс у којем светлост изузетно далеке галаксије савија много ближа група галаксија, преноси портал Јуниверс тудеј.

Једна од предности гравитацијског сочива је у томе да овај феномен научницима омогућава да боље проуче удаљене галаксије, које би иначе нама биле невидљиве. Ближе масивне галаксије својом гравитацијом искривљују временско-просторни континуум и тако савијају путање свјетлости слично као што то чини сочиво. На тај начин дјелују као природни космички телескопи.

У овом случају је гравитација скупина галаксија искривила свјетлост далеке позадинске галаксије и претворила је у лук, односно, повећала је њену слику и равукла је у готово савршен прстен. ГАЛ-ЦЛУС-022058с највећи је и један од најцјеловитијих Ајнштајнових прстенова икада откривен у нашем свемиру, саопшавају из Америчке свемирске агенције Наса.

Ајнштајн је унутар своје опште теорије релативитета претпоставио постојање оваквих гравитацијских сочива. Објекти попут ових идеални су за проучавање галаксија које су често превише слабе и удаљене да би се могле видјети без овог ефекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана