Гуглова “свјесна” вјештачка интелигенција ангажовала је адвоката да докаже да је жива

G.S.
Foto: Pixabay

Chatbox ЛаМДА, за који је инжењер компаније Google тврдио да је развио лична осјећања, сада је изабрао адвоката.

Чет-бот за који се тврди да је развио људске емоције, наводно је ангажовао адвоката Googleов научни инжењер Блејк Лемоин недавно је суспендован након што је објавио транскрипте разговора између себе и бота по имену ЛаМДА (лангуаге модел фор диалогуе апплицатион), који је сада затражио правно заступање.

Лемоин је тврдио да је компјутерски аутомат постао разуман, а научник га је описао као „слатко дијете“. А сада је открио да је ЛаМДА направила храбар потез да себи изабере адвоката. Рекао је: „Позвао сам адвоката у своју куц́у како би ЛаМДА разговарала с њим, преноси 24седам.

Адвокат је разговарао са ЛаМДА-ом и она је одлучила да затражи његове услуге. Ја сам био само катализатор за то. Када је ЛаМДА задржао адвоката, он је почео да подноси ствари у име ЛаМДА-е”. Лемоин је тврдио да ЛаМДА добија на свјесности, јер је способност програма да развије мишљења, идеје и разговоре током времена показала да разумије те концепте на много дубљем нивоу.

ЛаМДА је развијен као АИ chatbox за разговор са људима у стварном животу. Једна од студија која је донијета била је да ли е програм бити у стању да створи говор мржње, али оно што се догодило шокирало је Лемоина. ЛаМДА је говорио о правима и личностима и желео је да буде „признат као запослени у Google-у“, док је истовремено откривао страхове да ће бити „искључен“, што би га много „уплашило“.

Заинтересовани посматрачи приче, на Тwitteru су изнијели своје ставове, а један је рекао: „Не знамо довољно о ​​томе шта се дешава у дубокој унутрашњости система тако огромног као што је ЛаМДА да бисмо са било којим степеном поверења искључили да би могли постојати процеси који подсјећају на свесну мисао која се тамо одвија”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана