Гугл и ЈутЈуб мијењају правила

ГС
Foto: ГС

Гугл и ЈутЈуб најавили су данас нову политику која забрањује особама које негирају климатске промјене да уновче садржај на својим платформама путем огласа или плаћања аутора.

Због чега је то битно?

Управо то је једна од најагресивнијих мјера коју је донијела нека од главних интернет платформи у борби против пласирања дезинформација у вези са климатским промјенама.

Гугл оглашивачима и издавачима, као и креаторима ЈутЈуб садржаја биће забрањено да остварују приход од огласа од садржаја који је у супротности са "добро утврђеним научним консензусом о постојању и узроцима климатских промјена", наведено је у саопштењу тима за огласе компаније.

"То укључује садржај који климатске промјене приказује као обману или превару, тврдње које негирају да дугорочни трендови показују да се глобална клима загријава и тврдње које негирају да емисије гасова стаклене баште или људска активност доприносе климатским промјенама", додато је у саопштењу.

Огласи и монетизација и даље ће бити могући када се ради о другим темама у вези са климом, попут јавних расправа о климатској политици, утицајима климатских промјена и новим истраживањима по том питању.

Из Гугла истичу да те промјене уводе као одговор на фрустрације оглашивача и креатора садржаја, чије се поруке приказују уз садржај о порицању климатских промјена.

"Оглашивачи једноставно не желе да се њихови огласи приказују поред овог садржаја. А издавачи и аутори не желе да се огласи који промовишу ове тврдње појављују на њиховим страницама или видео снимцима", саопштила је компанија.

Гугл често уводи промјене у политику рекламирања како би смањио број дезинформација, али је ово ажурирање прошло веома запажено, ако се узме у обзир колико тешко може да буде да се одређени коментари о климатским промјенама окарактеришу као порицање њиховог постојања или дезинформација.

Технолошки гигант наводи да ће приликом оцјењивања садржаја, у складу са новом политиком, "пажљиво размотрити контекст у ком се исказују тврдње, правећи разлику између садржаја који наводи лажну тврдњу као чињеницу и садржаја који извјештава и расправља о тој тврдњи".

Из компаније истичу да су се консултовали са експертима, попут представника Међувладин панел о извјештајима о процјени климатских промјена Уједињених нација, о извјештајима о процјени климатских промјена, како би креирали политику оглашавања.

У извјештају је утврђено да постоје "недвосмислени докази" који показују да људске емисије гасова стаклене баште изазивају глобално загријавање.

Гугл наводи да ће, како би спровео нову политику, користити комбинацију аутоматизованих провјера са прегледањем садржаја од стране људи. Када ову одлуку посматрамо из ширег угла, јасно је да су интернет компаније под све већим притиском климатских активиста да се више активирају на рјешавању проблема порицања климатских промјена на својим платформама.

Гугл је у сриједу представио пакет нових алата који корисницима дају више информација о проблему како би могли да одлуче да смање сопствену емисију штетних гасова. Фејсбук је у фебруару проширио онлајн портал намјењен сузбијању дезинформација о климатским промјенама.

Због чега је то битно? Друштвене мреже су платформе које имају огроман домет. Оне су наишле на критике активиста и одређеног броја законодаваца широм свијета јер се сматра да нису учиниле довољно како би спријечиле ширење нетачног садржаја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана