Грбави китови су скоро изумрли, а сада су шокирали научнике

Agencije
Грбави китови су скоро изумрли, а сада су шокирали научнике

Након што се популација грбавих китова смањила у толикој мјери да су као врста скоро изумрли, у посљедње вријеме се у јужном Атлантском океану њихов број знатно повећао.

Према најновијим процјенама, у групи назива Југозападна група Атлантика има око 24.900 јединки, што је готово 93 одсто њиховог броја прије почетка лова на китове.

Стручњаци одушевљени

Овакву добру вијест ни стручњаци нису очекивали те је она показатељ шта се све може постићи ако се спроведу праве мјере.

Током стотина година људи су немилосрдно ловили грбавог кита убивши око 300.000 јединки широм свијета. Дошло је до тога да је у југозападном дијелу Атлантика средином педестих година прошлог вијека остало само 450 примјерака те врсте.

Премда се популација грбавих китова у Атлантском океану знатно опоравила, научници упозоравају да им сада као врсти пријете климатске промјене. Наиме, недавна истраживања показала су да се смањује количина омиљене хране овог кита и премјешта јужније.

"Ово је јасан примјер да се може опоравити угрожена врста''

Грбавим китовима је сада много боље, али питање је колико ће то потрајати.

"Ово је јасан примјер да ће се, ако поступимо исправно, опоравити популација неке угрожене врсте", рекао је биолог Алеxандре Зербини из америчке Националне агенције за истраживање океана и атмосфере (НОАА).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана