Градови широм свијета имају своје дигиталне реплике, ево шта то значи за будућност

Kliks
Градови широм свијета имају своје дигиталне реплике, ево шта то значи за будућност

Градови широм свијета имају своје дигиталне реплике - како настају дигиталне реплике градова и која је њихова сврха?

Простор у градовима постаје све значајнији и очекује се да ће већина свјетске популације у сљедећих неколико деценија живјети у урбаним подручјима. Када је у питању урбанистичко планирање, све је мање прилике за тестирање и грешке. Одлуке које се данас буду доносиле имаће значајан утјецај на будућност.

Али, шта када би прије грађевинских подухвата постојала прилика за тестирање и анализе? То је суштина дигиталних реплика градова широм свијета, коју имају и Шангај, Њу 
Јорк, Сингапур и Хелсинки.
Андерс Лог, професор рачунарске математике и директор Центра за дигиталне реплике градова Технолошког универзитета Чалмерс у Шведској, нагласио је да се дигиталним репликама унапређују традиционални тродимензионални модели градова. Реплике се користе подацима из реалног времена и вјештачком интелигенцијом. Тиме је омогућено да се све симулира - од инфраструктуре, преко изградње до саобраћаја и потрошње енергије.
Примјер града Чатануга
Амерички град Чатануга има 180.000 становника и налази се у подножју планине Апалациан. Скоро једнако је удаљен од Атланте (савезна држава Георгиа) на југу и Нашвила (савезна држава Тенесе) на сјеверу.
Кевин Цомсток, консултант компаније КЦИТ и бивши директор пројекта Паметни град  Чатанога, констатовао је да је дигитална реплика овог града добар примјер реплике. На изради реплике радили су градске власти и други, међу којима су Национални лабораториј Оак Ридге и Универзитет Тенесе.
Како је образложио Цомсток, фокус прве реплике овог града, која је названа ЦТвин, фокусирана је на једну од главних градских саобраћајница како би се испитала потрошња енергије у саобраћају. Тренутно се прати кретање пјешака и моторних возила како би се побољшала саобраћајна сигурност на раскрсницама.

Доцент на низоземском Универзитету Твенте Виле Летола је истакао да су дигиталне реплике градова прилика да се њихов развој одговарајуће планира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана