Годишња количина електронског отпада би могла порасти на 76 милиона тона до 2030. године

ГС
Годишња количина електронског отпада би могла порасти на 76 милиона тона до 2030. године

Количина електронског отпада на Земљи постаје све већа, наводи се у новом извјештају.

Године 2014. је свијет одбацио 44,4 милиона тона нежељеног електронског отпада, уређаја на батерије или оних који се пуне попут лаптопа, смартпхонеа и телевизора.

До 2030. године ће та количина вјероватно порасти на 74,7 милиона тона.

Ови подаци су резултат сарадње и партнерства које су 2017. године формирали УН-ова Међународна унија за телекомуникацију, Међународна асоцијација за чврсти отпад те друге групе како би се пратила акумулација електронског отпада.

Повећање потрошње електронике, као и краћи вијек многих уређаја, доприносе брзом расту количине оптада. Већина људи не рециклира уређаје на исправан и сигуран начин.

Прошле године је створено 53,6 милиона тона електронског отпада, а само 9,3 милиона тона, односно 17,4 посто, је успјешно рециклирано.

Одбачени електронски уређаји могу садржавати опасне материјале кадмија и живе у лаптопима и мобителима, као и хемикалије за хлађење које могу исцурити у околиш. Електронски отпад може допринијети глобалном загријавању јер људи рударе и обрађују нове материјале умјесто да поново користе постојеће.

Такођер, електронски отпад садржи многе вриједне материјале који се могу поново користити, као што су жељезо, бакар и злато те представља "урбани рудник". Вриједност сирових материјала из прошлогодишње количине електронског отпада би могла износити 57 милијарди долара, а рециклирањем је остварено само 10 милијарди.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана