Француска казнила Google са 500 милиона евра

Срна
Француска казнила Google са 500 милиона евра

Француска антимонополска агенција казнила је данас компанију "Alphabet" , која је власник Googlea, са 500 милиона евра јер није испоштовала наређења у вези са преношењем информативних садржаја.

Амерички технолошки гигант мора у наредна два мјесеца да представи приједлог о исплати надоканде новинским агенцијама и осталим медијским компанијама за објављивање њихових вијести или ће добити додатну казну од 900.000 евра на дан.

Медијске организације АПИГ, СЕПМ и АФП оптужују технолошког гиганта да није добронамјерно приступио разговорима о проналажењау договора за преношење информативних садржаја на интернету, у складу са недавно усвојеном директивом ЕУ.

АПИГ, који представња највеће штампане медије у Француској, међу којима су "Фигаро", "Монд" и остали, један је од подносилаца тужбе иако је потписао оквирни споразум о разговорима са Googelom .

Google је саопштио да је "веома разочаран" одлуком француских власти и да је имао добру вољу током читавог процеса.

У саопштењу се додаје да се изрицањем казне "игноришу напори уложени за постизање договора" и реалност начина преношења вијести на Googelovim платформама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана