Форд ће ускоро користити човјеколике роботе за доставу пакета

Агенције
Форд ће ускоро користити човјеколике роботе за доставу пакета

У скоријој будућности пакете би на кућна врата могли достављати роботи који се крећу попут људи. Међу првима који намјеравају своје достављаче замијенити роботима је компанија Форд.

Најнапреднијег човјеколиког робота развила је компанија Agility Robotics прошле године. Ријеч је о моделу Digit који има ноге, труп и руке, дизајниране за обављање бројних задатака које људски радници обављају у складиштима и творницама.

Из Agility Robotics предвиђају да су управо њихови роботи будућност многих компанија. Чини се како је та будућност ближе него што мислимо с обзиром да је Форд постао први купац Digit модела. Амерички произвођач аутомобила планира искористити човјеколике роботе за потребе доставе, јавља Бизнис Инсајдер.

Истраживачи сада раде на усавршавању комуникације између Форда и Digitа. Додавање руку овом моделу робота је велико побољшање с обзиром да робот сада може бити програмиран за ношење ствари, гурање врата, устајање након пада...

Agility Robotics крајем ове године планира почети са испоруком човјеколиких робота по цијени од шест цифри, а Форд ће бити један од првих купаца.

Digit роботи у 2017. години имали су само двије ноге и кориштени су углавном за истраживање. Већ у 2019. години робот је добио двије руке и труп, што је значајно унаприједило способности робота.

Digit роботи су флексибилни и дизајнирани да раде уз минимално програмирање, што их чини много кориснијим од тешких машина које су развијене само за одређене послове.

Овај човјеколики робот може дићи до 20 килограма, а сама машина може се спаковати у двије кутије које стану у готово сваки аутомобил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана