Фејзбук је од 2016. године на унапређење сигурности потрошио 13 милијарди долара

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Компанија Фејзбук тврди да је од 2016. године на унапређење сигурности своје платформе потрошила огроман износ.

Према тврдњама Фацебоока, у посљедњих пет година је на унапређење сигурности потрошено 13 милијарди долара, а овом сектору је посвећено чак 40.000 људи.

Овим подацима компанија открила мали дио својих операција. Из Фејзбука тврде да цијелој причи недостаје "важан контекст о комплексности проблема" те су стога објављене наведене бројке као примјер како се Фејзбук и Инстаграм носе с потешкоћама.

"У прошлости се нисмо довољно рано бавили изазовима који се односе на сигурност док смо били у развојном процесу. Но, из коријена смо промијенили тај приступ те данас имамо тимове који су фокусирани специјално на сигурносне проблеме и који су дио тимова за развој производа. То нам омогућава да рјешавамо проблеме током процеза развоја, а не након њега", саопштено је из Фејзбука, преноси портал Кликс.

Журнал је навео да су у Фејзбуку знали за озбиљне проблеме попут лажних информација о коронавирусу те негативног емотивног ефекта на кориснике, али да су одлучили одгодити њихово рјешавање у страху да ће ослабјети енгагемент, односно ангажман корисника на његовим платформама. Званичник Фејзбука Ник је током викенда оптужио Журнал за "намјерно погрешно описивање онога што компанија покушава урадити".

Из Фејзбука су подсјетили да су уклонили 20 милиона лажних информација о коронавирусу и вакцинацији, као и да су блокирали 3 милиона лажних профила у првој половини 2021. године.

Компанија је учетверостручила број упослених у овом сектору од 2017. године, када је запошљавала 10,000 људи. Тада је обећано да ће број бити двоструко већи након годину дана. Овај број укључује и вањске сараднике.

У међувремену, износ од 13 милијарди долара с епоклапа с најавом Фацебоока из 2018. године када је речено да ће се годишње издвајати милијарде долара за сигурност. С обзиром на наведени износ, то значи да се у просјеку трошило нешто више од 2 милијарде долара годишње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана