ЕСА тестира прототип фабрике која Мјесечеву прашину претвара у кисеоник

Agencije
ЕСА тестира прототип фабрике која Мјесечеву прашину претвара у кисеоник

Ако људи мисле дугорочно боравити на Мјесецу и тамо преживљавати, биће им потребно пуно вазфуха за удисање те ракетног горива за транспорт. Европска свемирска агенција можда је на трагу рјешења оба та проблема једним ударцем, а као извор за рјешење тог проблема намјеравају користити ресурс којег наш природни сателит има у изобиљу - Мјесечево тло.

ЕСА тренутно тестира симулацију прототипа фабрике која мјесечеву прашину претвара у кисеоник којег би се потом могло користити као чист ваздух за удисање и као погонско гориво.

Техника коју ЕСА користи јест електролиза помоћу отопљених соли, којом се ослобађају велике количине кисика из Мјесечевог тла. Мјесечева прашина се суперзагријава те се на тај начин ослобађа кисеоник који се преко отопљених соли преноси до аноде.

Основа тог процеса већ се користи у производњи метала и легура, но у ЕСА-и су систем дорадили те тако осигурали да се њиме прикупља произведени кисеоник.

То је добра вијест за планирање будућих мисија на Мјесец јер би се истовремено могле производити легуре за грађевине и кисеоник, односно ваздух пријеко потребан за живот човјека, те се може користити и као погонско гориво за транспорт.

Пред научницима је још пуно посла јер систем засад само отпушта кисеоник па треба осмислити начин како да га ефикасно складишти.

Исто тако, научници морају докучити које би легуре биле најкориснији нуспроизводи тог процеса.

Ипак, у ЕСА-и предвиђају да би тестна фабрика спремна за рад на Мјесецу могла бити готова до средине ове деценије. Човјечанство би тако могло бити на корак производње ваздуха далеко од Земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана