Ербас представио електричну летелицу

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЛАЈДЕН - Компанија Ербас представила је нову, потпуно електричну летилицу СитиЕрбас са могућностима вертикалног полијетања и слетања, која се развија од 2015. године.

Примарни циљ летилице је да се избјегне саобраћај на тлу, а замишљена је за персоналну употребу. Њен изглед могао би се описати као футуристички хеликоптер.

Ову летилицу развија Ербасово одјељење за хеликоптере, а компанија је већ обавила одређена тестирања, прецизније 242 теста на тлу и у лету, као и 1.000 пређених километара с претходном верзијом.

Сада је на основу досадашњих сазнања и искуства представљена нова генерација СитиЕрбаса, која изгледа другачије од претходника. Поседује фиксна крила и реп у облику слова "В", а покреће је осам пропелера.

Иако спецификације нису откривене, нова летилица нуди довољно мјеста за четири особе, домет ће износити око 80 километара, а максимална брзина 120 километара на сат, преноси Бизнисинсајдер.

Емисија гасова ће бити једнака нули, а "под контролом" ће бити и бука. Из Ербаса тврде да ће бити мања од 65 децибела током љета, односно мања од 70 децибела током слетања, што је мање у односу на стандардни усисивач. Први лет се очекује 2023. године, а добијање сертификата 2025. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана