Детектован први марсотрес

Срна
Детектован први марсотрес
Детектован први марсотрес

Сан Франциско - Роботска сонда америчке Насе "Инсајт" детектовала је "марсотрес", што је прва оваква појава измјерена на некој другој планети, саопштено је из научне истраживачке лабораторије у Калифорнији.

Откриће је услиједило скоро пет мјесеци након што се "Инсајт", први свемирски брод дизајниран специфично за проучавање унутрашњости далеких свјетова, спустио на површину Марса и почео своју сеизмолошку мисију. Тиха тутњава коју су детектовали научници вјероватно је био потрес који би на Земљи имао снагу 2,5 степена. Догађај је детектован 6. априла, што је био 128. дан роботске сонде на Марсу.

Потрес је измјерио уређај француске производње, који је довољно осјетљив да измјери сезмички талас величине пола пречника атома водоника.

"До сада смо сакупљали позадинску буку, али ово је први догађај који званично отвара ново поље: марсовску сеизмологију", изјавио је главни истраживач у програму "Инсајт" Брус Банерт.

Научници и даље проучавају податке да би извукли закључке о прецизном узроку сигнала, али се чини да је он стигао из унутрашњости планете и да није посљедица дјеловања вјетра на површини.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана