Данци тужили Гугл антимонополском регулатору ЕУ

Tanjug
Foto: Arhiva

БРИСЕЛ - Данска компанија за онлајн тражење посла Џобиндекс поднијела је данас жалбу против Гугла антимонополском регулатору Европске уније, наводећи да америчка фирма неправедно фаворизује сопствени сервис за тражење запослења.

Ова жлаба би могла да подстакне шефицу ЕУ за заштиту тржишне конкуренције Маргрет Вестагер да убрза поступак истраге поменутог Гугловог сервиса, три године након што је та услуга ове компаније први пут стављена под лупу регулатора. Од тада, ЕУ није предузела никакве конкретне мјере по овом питању, преноси Ројтерс.

Европска комисија и Гугл нису одмах одговорили на захтјеве за коментаром.

Гугл, којег је Вестагерова казнила са више од 8,0 милијарди евра (8,4 милијарде долара) посљедњих година због разних антиконкурентских пракси, раније је саопштио да ради на промјени те услуге у Европи након притужби конкурената који нуде онлајн сервисе тражења запослења.

Сервис "Гоогле фор Јобс", који је 2018. године покренут у Европи, изазвао је 2019. критике 23 веб-сајта за тражење посла, који су навели да су изгубили удио на тржишту јер је амерички гигант за онлајн претрагу наводно искористио своју тржишну моћ да фаворизује свој нови сервис.

Компанија Џобиндекс, једна од 23 које су устале против Гугла прије три године, саопштила је да је Гугл антиконкурентским средствима окренуо високо конкурентно данско тржиште радних мјеста према себи.

Оснивач и главни извршни директор Џобиндекса, Каре Данијелсен, изјавио је да је његова компанија изградила највећу базу података о радним мјестима у Данској прије него што је Гугл ушао у тај сегмент и да је у кратком временском периоду изгубила 20 одсто од укупног обима претрага због "инфериоринијег Гугловог сервиса“, који америчка фирма ставља на врх стране резултата претраге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана